Babalarının ani ölümünden sonra anneleri tarafından baba ocağına götürülen Dollanganger ailesinin dört çocuğunun dramını anlatıyor...
Flowers in the Attic
Flowers in the Attic (Çatıdaki Çiçekler), Amerikan roman yazarı Cleo Virginia Ethel Andrews'in ''The Dollanganger Series (Dollanganger Ailesi Serisi)'' adı altında 1979 yılında yazdığı tartışmalara yol açan aynı adlı kült romanından uyarlanan, Jeffrey Bloom'un senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda:
Mother (Anne) Corrine Dollanganger (née-kızlık soyadı ile Foxworth) rolüyle Victoria Tennant,
Flowers in the Attic 1987-Victoria Tennant
Grandmother (Büyükanne) Olivia Foxworth (née-kızlık soyadı ile Winfield) rolüyle Louise Fletcher,
Flowers in the Attic 1987-Louise Fletcher
Grandfather (Büyükbaba) Mr. Malcolm Foxworth rolüyle Nathan Davis,
Flowers in the Attic 1987-Nathan Davis-Victoria Tennant
Christopher ''Chris'' Dollanganger, Jr. rolüyle Jeb Stuart Adams,
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams
Dad (Baba) Christopher Dollanganger, Sr. rolüyle Marshall Colt,
Flowers in the Attic 1987-Marshall Colt
Carrie Dollanganger rolüyle Lindsay Parker,
Flowers in the Attic 1987-Lindsay Parker
Cory Dollanganger rolüyle Ben Ryan Ganger,
Flowers in the Attic 1987-Ben Ryan Ganger
Bartholomew ''Bart'' Winslow rolüyle Leonard Mann,
Flowers in the Attic 1987-Victoria Tennant-Leonard Mann
John Amos (A butler to the Foxworth family-Foxworth ailesinin bir uşağı) rolüyle Alex Koba, Caretaker (Bekçi) rolüyle Gus Peters, Minister (Papaz) rolüyle Bruce Neckels, Flower Girl (Çiçekçi Kız) rolüyle Brooke Fries, Narrator (Anlatıcı) olarak Clare Peck'in yer aldığı 1987 Amerikan yapımı New World Pictures tarafından yayınlanan dram, gerilim, gizem filmidir.
Flowers in the Attic 1987
Flowers in the Attic 1987
V. C. Andrews
Cleo Virginia Andrews
Cleo Virginia Andrews veya daha çok Virginia C. Andrews olarak bilinen Amerikalı roman yazarıdır. Kendisi özellikle de 80'li yıllardan itibaren ülkemiz genelinde merakla okunan romanların yazarıdır. Andrews'in en meşhur romanı ise 1979 yılında yazdığı ''Flowers in the Attic'' bizdeki adıyla ''Çatı''dır.
Cleo Virginia Andrews-Flowers in the Attic
Bir aile trajedisini esas alan hikayede, bir süre sonra akla hayale gelmeyecek gelişmeler ile insanı tir tir titreten bir kitap olduğu söylenmekte. Açıkçası kitabını okumadığım filmin; 1987 yılında Jeffrey Bloom'un yönetmenliğindeki ve 2014 yılında Deborah Chow'un yönetmenliğindeki ''Flowers in the Attic 2014'' iki farklı versiyonuna değinmek istedim. Bu yazımda ''Flowers in the Attic 1987''yi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Çatı
''Annem ve babam, çocukluğumda her şeyimdi. Büyüdüğümde, annem gibi olmayı düşlerdim. Çok yakın bir aileydik. Hala, babamı, sık sık çıktığı iş gezilerinden dönüşlerimizde nasıl karşıladığımızı hatırlarım.''
Flowers in the Attic 1987-Marshall Colt-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Marshall Colt-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Victoria Tennant
Dollanganger ailesinin fertleri; Corrine, Chris, Cathy, Carrie ve Cory hep beraber aile resinin iş gezisinden eve dönüşünü beklerler. Evin babasının 36. yaş günü için yapılan hazırlıklar, neşe ve heyecan, hepsi bir anda tuzla buz olur. Kapıyı çalan polisler sevgili babalarının bir trafik kazası geçirdiğini haber verirler. Söylenenlere göre kaza sonucu evin reisi Christopher Dollanganger, Sr. hayatını kaybetmiştir. Anneleri bu duruma inanamazken, babasının en gözde evladı olan Cathy kendini kaybeder.
Flowers in the Attic-Çatıdaki Çiçekler 1987
Flowers in the Attic-Çatıdaki Çiçekler 1987
Flowers in the Attic 1987-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Kristy Swanson-Jeb Stuart Adams-Ben Ryan Ganger
Flowers in the Attic 1987-Lindsay Parker-Victoria Tennant
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams-Kristy Swanson
''Babam ölünce, annem bunu kaldıramadı. Hayatta kalabilmek için, sahip olduğumuz her şeyi sattık. Paramız bitince, evimizi aldılar. Doğup büyüdüğümüz yeri terk etmeye zorlanmıştık. Tüm anılarımın olduğu ve evim diyebildiğim tek yer. Annem gidebileceğimiz tek bir yer olduğunu söylemişti.''
''Büyükannenin evi. Onu son görüşümden bu yana yıllar geçse de ilk izlenimimi asla unutamayacağım. Korku ve beğeniyle karışıktı. Orada çocukluğumu ve masumiyetimi kaybetmiştim. Tüm hayallerimiz orada yaşadıklarımızdan sonra paramparça olmuştu.''
Flowers in the Attic-Çatıdaki Çiçekler 1987-Foxworth Hall
Kocası öldükten sonra çocuklarını da alıp ailesinin yanına taşınan Corrine Dollanganger tam 17 yıl sonra evine suç ve günahlarından arınmak için geri dönmüştür.
''Sadece bana ya da büyükbabanıza değil, Tanrı'ya da karşı geldi!''
Olivia Foxworth ( Louise Fletcher )
Flowers in the Attic 1987-Louise Fletcher
Annesine bu sözü dedirtecek kadar ne yapmış olabilir ki bu kadın dediğinizi duyar gibiyim. Corrine kendisiyle aynı kanı taşıyan biriyle birlikte olmuştur. Yabancı biri değil, üvey amcasıydı. Bu yüzden Olivia her zaman Corrine'in çocuklarını da 'şeytanın çocukları' olarak görmekteydi. Corrine ve ailesini eve kabul eden Olivia onları üst katta küçük bir odaya götürür ve dördünün de burada kilitli kalacağını, onlara yiyecek ve kalacak yer vereceğini ama sevgi ve şefkati asla alamayacaklarını söyler. Ayrıca, Foxworth Malikanesi'nin bir takım kuralları vardır:
Erkekler ve kızlar ayrı yataklarda yatacaklar.
Bağırmak, ağlamak ve koşmak yok.
Büyükanneye itaat edin ve ona sizi cezalandırabilmesi için herhangi bir neden vermeyin.
Büyükbabanız sizin burada olduğunuzu bilmiyor. Asla da bilmeyecek. Var olduğunuzdan bile haberi yok. Doğduğunuzu da bilmiyor. Ve bilmeyecek.
''Unutmayın, Tanrı her şeyi görür. Arkamdan çevirdiğiniz her şeyi de görüp sizi cezalandıracaktır.''
Olivia Foxworth ( Louise Fletcher )
Flowers in the Attic 1987-Louise Fletcher
Tabii bu sert kurallar karşısında çocuklar epeyce şaşırırlar. Aşırı derecede zengin olan ve kendisini evlatlıktan reddeden babası Mr. Malcolm Foxworth'un sevgisini tekrar kazanıp, miras haklarına yeniden kavuşmayı planlayan Corrine, hasta babasının gönlünü aldıktan sonra istedikleri her şeyi yapabilecek kadar zengin olacaklarını söylediği çocuklarından da ona yardımcı olup, düzgün davranmalarını ve sabretmelerini ister.
Flowers in the Attic 1987-Lindsay Parker-Victoria Tennant-Ben Ryan Ganger
''Haftalar aylara dönüşürken, gerçek evimize dair anılarımız yok olmaya başladı. Ama hayallerimize sıkı sıkı tutunduk. Chris doktor olmayı, bense bir balerin olmayı düşlüyordum. Bir aile gibi yaşıyorduk. Hayatta kalabilmemizin tek yolu buydu. Annemin ziyaretleri azaldıkça azaldı. En sonunda durdu. Ona korkunç bir şey olduğunu ya da bizi unuttuğunu sanıyorduk. Kaçmanın bir yolu yok gibiydi. Ama yakında, çok yakında büyükanneyi aşıp annemize yardım etmenin bir yolunu bulmamız gerekecek gibiydi.''
Catherine Leigh ''Cathy'' Dollanganger ( Kristy Swanson )
Flowers in the Attic 1987-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Kristy Swanson-Lindsay Parker
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams-Ben Ryan Ganger
''Hepiniz beni dinleyin. İncil'de her şeyin zamanı olduğu yazılı. Doğmak için, büyümek için ve bir dondurma almak için de bir zaman var. Şimdiyse annemiz için fedakarlık yapma zamanı. Daha sonra iyi yaşamak için bolca vaktimiz olacak.
Christopher ''Chris'' Dollanganger, Jr. ( Jeb Stuart Adams )
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams
Bu andan sonra dört çocuğun bitmek bilmeyecek acı dolu günleri başlar. Anneleri ilk zamanları bolca beraber vakit geçirmek için yanlarına gelse de, zaman ilerledikçe ve Bart Winslow ile evlenince ziyaretleri seyrekleşir, onlara oyalanacakları şeyler getirir ama her seferinde çocuklarına olan sevgi dolu bakışları silinmeye başlar. Büyükbaba bir türlü ölmezken çocukların tek neşe kaynakları ise sonradan keşfettikleri çatı katı olur.
Flowers in the Attic-Çatıdaki Çiçekler 1987
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Kristy Swanson-Lindsay Parker-Ben Ryan Ganger
Flowers in the Attic 1987-Kristy Swanson
Zaman içinde ailenin kirli tarihi tekerrür eder ve en büyük iki çocuk Cathy ile Christopher duygusal ve fiziksel olarak yakınlaşmaya başlarlar.
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams-Lindsay Parker-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Victoria Tennant
Flowers in the Attic 1987-Louise Fletcher-Victoria Tennant
Flowers in the Attic 1987-Jeb Stuart Adams-Lindsay Parker-Kristy Swanson
Flowers in the Attic 1987-Louise Fletcher-Victoria Tennant-Kristy Swanson
Cathy ile Corrine yani anne ile kızın babalarıyla arasında da bir şeyler yaşandığının bolca tüyosunu veriyor film. Ayrıca, ön teker nereye arka teker oraya misali Cathy'nin az cilveli olması da gözlerden kaçmıyor.
Game of Thrones dizisini izleyenler iyi bilirler, aynı Lannister'lar değil mi?
Game of Thrones Cercei Lannister-Jaime Lannister
Her ne kadar kitabı okumamış olsam da yönetmen koltuğunda oturan Jeffrey Bloom'un fazlasıyla sıçıp sıvazladığını görmemek mümkün değil. Çünkü film, başladığı andan itibaren tabakhaneye bok yetiştirircesine koşar adımlarla ilerliyor. Olayların arasında bir kopukluk olduğu aşikar. Sanki birçok kısım alelacele geçiştirilmiş gibi..
Dünya üzerindeki en kötücül ve hastalıklı büyükanne karakterini canlandıran efsanevi oyuncu Louise Fletcher yine kendisinin oynamış olduğu One Flew over the Cuckoo's Nest (Guguk Kuşu) filmindeki sinema tarihinin en soğuk, canavar ruhlu karakterlerinden Nurse (Hemşire) Ratched rolüne epeyce yakın. Tabii Fletcher'in muazzam oyunculuk kabiliyeti yönetmenin tüm başarısızlığına rağmen dikkatle izlenecek bir karakter portresi yaratmış.
Flowers in the Attic (Çatıdaki Çiçekler); dört çocuğun hayatlarının yıkılışına an be an tanıklık ettiğimiz sıra dışı bir film. Perişan haldeki Dollanganger ailesinden geriye kalanlar...
Flowers in the Attic-Çatıdaki Çiçekler 1987
Flowers in the Attic Soundtracks (Çatıdaki Çiçekler Müzikleri)
Flowers in the Attic Music by
Christopher Young
God Sees Everything / ( Christopher Young )
End Title / ( Christopher Young )
Flowers in the Attic 1987 Trailers
Flowers in the Attic 1987
Flowers in the Attic 1987
Flowers in the Attic 1987
Filmler ve Kitaplar
Kitaptan uyarlanan filmler, kitaplara oranla her zaman 1-0 geride başlar. Çünkü bu dünyadaki en güçlü şey hayal gücüdür. Bir insana hayal kurma fırsatı verir ve daha sonra da tüm o kurduğun hayalleri unut, hepsinin canı cehenneme al bizim hayal dünyamızdan çıkan şu filmi izle derseniz elbette bu eşit şartlar altında yarışmak olmaz. Her ne kadar bu konuda farklı düşünen insanlar olsa da benim düşüncem bu yönde. Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bu akşam da yeni versiyonunu yazacağım ve orada ikisi arasındaki farklılıklara değinip hangisinin daha güzel olduğunu yazacağım. Yarın için de başka bir sürpriz yazıyla gelebilirim ;)
4 Yorumlar
Ben niye şimdi gördüm bunu :)
YanıtlaSilBu eski versiyonu sanırım daha güzel Alper.
Bugün izlerim artık tabi önce akıl oyunlarını izleyeceğim :)
Bu akşam da yeni versiyonunu yazacağım ve orada ikisi arasındaki farklılıklara değinip hangisinin daha güzel olduğunu yazacağım. Yarın için de başka bir sürpriz yazıyla gelebilirim ;)
SilMerak ettim şimdi hangisini beğendin :)
YanıtlaSilSürprizlerle devam diyosun süper o zaman :)
Ama sen kitabını okudun ben de kitabını merak ediyorum ama nasıl olacak? Şu twitter'ına bak artık :)
Sil